Hvite tenner

Hvordan få hvite tenner

Tannbleking er prosessen med å lette den naturlige fargen på tennene; det endrer ikke helt fargen, men kan lyse eksisterende nyanser. Naturlige tenner kan bli mørkere i farger på grunn av aldring, så vel som for øvrig mat og drikke vi spiser. Noen ganger skyldes det også røykevaner.

De fleste menneskers tenner varierer i skyggelegging selv i samme familie. De fleste har en litt annen nyanse, og fargen kan også ha blitt påvirket av antibiotika gjennom hele livet. Hvite flekker oppstår gjennom tidlig tannråte eller under dannelsen; sprekker og sprekker absorberer flekker eller enda verre flekker kan utvikle seg under emaljen. Det anbefales derfor at du besøker en tannlege for å etablere og oppnå et hvitere smil.

Hvite tenner

Hvite tenner med kokosolje

Kokosolje inneholder naturlige antibakterielle egenskaper, og forskning har funnet at kokosnøttolje kan redusere opphopning av plakk på tennene og hjelpe til med å bekjempe tannkjøttsykdom.

Blyging med kokosnøttolje er blitt sammenlignet med oppvask, det trekker giftstoffene fra munnen, og gir deg et rent, antiseptisk miljø i munnen som hjelper strømmen av gode bakterier i munnen din for å forhindre hulrom i tannen.

Tannleger advarer om at oljetrekking ikke skal erstatte god munnhygiene – børsting av tennene to ganger daglig og vanlig tanntråd, men hvis du leter etter et alternativ til tradisjonell munnvann, har det vist seg at oljetrekk har det samme, om ikke mer, fordeler.

Tannbleking med natron/pulver

Baking soda er bra for tannbleking fordi det er et veldig mildt slipende middel, som hjelper til med å fjerne flekker fra overflaten på tennene. I tillegg er natron alkalisk og salt, noe som hjelper med å lette syrebaserte matflekker – som de fra kaffe, te og rødvin – på tennene.

Den enkleste metoden for å bleke tennene med natron er ganske enkelt å blande en spiseskje natron med omtrent en spiseskje vann i en liten bolle (omtrent like deler natron og vann). Du lager en tykk pasta som du kan bruke på tennene med fingrene eller en tannbørste med myk bust.

For best resultat bør du børste i omtrent to minutter ved hjelp av sirkulære bevegelser og sørg for å belegge alle tennene dine med pastaen. Børst forsiktig rundt munnen, og slå hver tann. Ikke skrubbe for hardt eller bruk for mye krefter. Etter to minutter, spytt ut natron og skyll munnen grundig med vann eller munnvann. Skyll også tannbørsten.

For mer intens bleking, erstatt vannfri peroxid uten resept for vannet i din DIY bakepulver. Løsningen vil boble og fryse noen når de to ingrediensene kombineres. Hvis du bruker metoden for natron og hydrogenperoksid, må du holde pastaen på tennene i ett minutt før du skyller. Vær forsiktig så du ikke svelger pastaen og sjekk med tannlege for å forsikre deg om at denne DIY-behandlingen passer for deg.

Hvite tenner hos tannlege

Andre alternativer inkluderer “tannbleking” på stolssiden samt “Laserbleking”. Det første alternativet innebærer å plassere et gummiskjold (gummidamme) eller dekke tannkjøttet med en gel for å beskytte dem mot blekeproduktet (hydrogen eller karbamidperoksid) som påføres tennene dine ved hjelp av et spesialtilpasset brett. Når peroksidet brytes ned, trenger det frigjorte oksygenet inn i emaljen og dentinet, og tannfargen blir lysere.

På den annen side innebærer laserbleking en prosedyre også på tannklinikken vår; tannkjøttet er igjen beskyttet av en gummidamme eller av en spesiell gelbarriere. En annen spesiell gel som inneholder en peroksydbase blir deretter plassert over tennene og et lys strålte på gelen for å øke hastigheten på blekningsreaksjonen

Blekesett og laserbleking kan lette tennene betraktelig. Hver teknikk kan gjøre tennene opptil 11 nyanser lettere. Hovedforskjellen er at hjemmebleking tar to til fire uker, mens en laserbehandling tar rundt 30 til 60 minutter. Effektene vil variere fra person til person, avhengig av hvor godt tennene blir tatt vare på etter behandlingen. Personer som fortsetter å drikke rødvin, spiser eller røyker stoffer som flekker tennene, vil finne at behandlingen ikke vil vare så lenge.

Hvite tenner hjemme

Pusse Tennene

Børst tennene minst to ganger om dagen i noen minutter av gangen. Sørg for at du får alle sprekker og sprekker mellom tennene. Pensle tennene forsiktig i sirkelbevegelser for å sikre at du ikke skader tannkjøttet

Børsting med en blekende tannkrem har også blitt vitenskapelig vist å gjøre smilet ditt lysere. Disse blekende tannkrem inneholder milde slipemidler som skrubber tennene for å fjerne flekker, men er milde nok til å være trygge. Bruk av en elektrisk tannbørste kan også være mer effektivt for å fjerne overflateflekker.

Hvite Tenner med Eplecidereddik

Eplecidereddik kan brukes i svært små mengder for å bleke tennene. Lag et munnvann ved å blande 2 ts eplecidereddik med 6 gram vann. Skyll løsningen i 30 sekunder. Skyll deretter med vann og børst tennene.

Hva forårsaker gule tenner

Tennene kan bli gule av:

  • Dårlig tannpleie og munnhygiene
  • Kronisk munntørrhet eller mangel på spytt
  • Genetikk
  • Alder
  • Røyking eller tyggetobakk